Masterclass E-health voor zorg- en hulpverleners

image.png

Wilt u aan de slag 

met e-health binnen uw eigen zorg- of hulpverlening?

Internet biedt u als zorg- of hulpverlener nieuwe en krachtige mogelijkheden tijdens de begeleiding van cliënten en patiënten. Met online behandelplatformen en communicatiemiddelen zoals video-bellen, chat, email, sms en apps wordt het mogelijk om de zelfregie van uw cliënt te versterken. Dankzij deze middelen zit u zelf ook dichter en intensiever op het behandel- en ontwikkelingsproces. Echter, hierdoor veranderen uw rol en de manier waarop de (therapeutische) werkrelatie vorm krijgt. Het inzetten van e-health vergt daarom aanvullende kennis en vaardigheden. 

Masterclass e-health voor zorg- en hulpverleners

Dit is een (bij)scholingsprogramma voor zorgprofessionals die relaties onderhouden begeleiden of behandelen) met hulpvragers. Hierbij gaat het om het combineren van online en offline begeleiding (blended) van cliënten en patiënten met het inzetten van mail en chat voor effectieve ondersteuning van behandeltrajecten. 

 • Tijdsduur: 2 cursusdagen (4 dagdelen) + proeftraject van 3 weken
 • Wanneer: vaste data (open inschrijving) of in overleg (incompany)
 • Waar: Utrecht (open inschrijving) of op locatie (incompany)

In deze Masterclass leert u hoe face-to-face zorgverlening optimaal wordt gecombineerd met online begeleiding. De voordelen, maar ook de valkuilen van e-health komen aan bod. De eCP-methodiek waar u mee gaat werken in deze Masterclass is gebaseerd op wetenschappelijk psychologisch onderzoek. Tijdens een proeftraject gaat u concreet oefenen met een trainer-acteur die zich als cliënt voordoet. Hierbij gaat u zelf achter de knoppen en ervaart u hoe het is om cliënten op afstand te begeleiden.

Na deze Masterclass heeft u meer kennis en concrete (aanvullende) vaardigheden om op een effectieve manier aan de slag te gaan met e-health.

Opzet van de Masterclass: Dag 1 (2 dagdelen)

Online begeleiden: ervaar wat de verschillen zijn

 • E-health in perspectief; achtergrond en opkomst ‘zorgconsument’
 • Verschillende vormen van e-health
 • De kracht van online begeleiden en behandelen
 • Methodisch aan de slag met blended begeleiden

Praktijkopdracht: oefentraject online begeleiden

Aan de hand van de eCP-methode doet u concrete ervaring op met e-health middels het online begeleiden van een proefcliënt (gedurende 3 weken). De eCP-methode is geschikt om de online communicatie van de zorgprofessional effectief vorm te geven, de online communicatie van een cliënt op gestructureerde wijze te analyseren en de (therapeutische) werkrelatie met uw cliënt tot stand te brengen. Er wordt geoefend met een realistische praktijksituatie en de benodigde communicatie- en cognitieve vaardigheden kunnen eigen gemaakt worden. Tijdens deze periode krijgt u ondersteuning van een van onze gecertificeerde e-coaches (psychologen).

 • 3 weken begeleiden, 2 contactmomenten per week,
 • Realistische praktijkcasus met oefencliënt,
 • Benodigde (cognitieve) vaardigheden voor online begeleiden zich eigen maken,
 • Zicht krijgen op eigen mogelijkheden, beperkingen én voorkeuren,
 • Werken binnen een veilig en gebruiksvriendelijk online behandelplatform.

Dag 2 (2 dagdelen)

E-vaardig: wat gaat goed, wat kan beter?

 • Begeleide intervisie (leren met en van elkaars oefentrajecten)
 • Verdieping taalhandelingen en taalstrategie in de praktijk.
 • Privacy en veiligheid in een online wereld
 • Zelf online interventies ontwikkelen
 • Online begeleiden en de (eigen) praktijk

Literatuur:

Cursusmaterialen en boek: ‘E-health: Handboek voor zorg- en hulpverleners’ (Waringa & Ribbers, 2018).

Voor wie?

Deze tweedaagse Masterclass met proeftraject is ontwikkeld voor zorgprofessionals die willen leren hoe je online en blended begeleiding succesvol kunt inzetten in de (eigen) praktijk.

Optioneel: beveiligd online behandelplatform Pluform

Om gebruik te kunnen maken van een veilige en professionele online werkomgeving is een licentie voor Pluform.com inbegrepen. Deze opleidingslicentie heeft een looptijd van 3 maanden. Met deze licentie kunt u maximaal 10 cliënten tegelijkertijd online begeleiden. De functionaliteiten binnen Pluform sluiten aan bij de eCP-methode. Indien u reeds een ander behandelplatform gebruikt of wilt gaan gebruiken (bijvoorbeeld: Minddistrict, Therapieland, Karify, Jouw Omgeving, ect.) dan is het mogelijk om hier gebruik van te maken tijdens deze Masterclass. Lees hier meer over: Pluform.com.

eCoachPro KeurmerkCarePro Level1Optioneel: kwaliteitskeurmerk en registratie Certified eCounselor 

Indien gewenst kan het eindresultaat worden getoetst aan de hand van een competentieformulier dat afgestemd is op de eisen van het International eCoach & eCounselor Register. Bij een positieve beoordeling wordt u voor 5 jaar opgenomen in het International eCoach & eCounselor Register. Met dit kwaliteitskeurmerk kunt u zich op professionele en onderscheidende wijze in de markt positioneren.

Geen tijd voor een klassikale training?

Een digitale variant van deze Masterclass is ook beschikbaar. Dat wil zeggen dat deelnemers vanachter hun computer op eigen locatie (werkplek) kunnen meedoen. Via het online programma ZOOM komen alle deelnemers digitaal samen onder begeleiding van een trainer. Deze variant kent 4 dagdelen van drie uur verspreid over 4 dagen (dus geen twee dagdelen achter elkaar). De inhoudelijke opzet van deze digitale Masterclass is verder exact gelijk aan de basis Masterclass. De digitale variant is aan te raden voor kleine groepen of deelnemers die werkzaam zijn op verschillende locaties. 

 Contact

 • Wilt u meer weten over deze Masterclass of informatie over een incompany versie van deze Masterclass? Neem dan contact op via dit formulier: Bijscholing.

<- Terug naar overzicht Bijscholing

 

eCare AdresWeb AdreseCare AdresWeb Mail02