Hoofdstuk 9

9) Het ontwerpen en implementeren van online interventies

(door Viola Spek en Alexander Waringa, met medewerking van Tamara de Bruijn)

9.1 Wat is een online interventie?
9.2 Een fasemodel voor het opzetten van online interventies
9.3 Voorbeelden van complete interventieprogramma's 
9.4. Samenvatting

Linkjes en achtergrondinformatie

Voorbeelden van beschikbare online interventies, modules en programma’s:

  • GGD AppStore: website met apps die een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van mensen. Tevens zijn al deze apps gekeurd en voorzien van een vignet. Dit is een gezamenlijk initiatief van de 25 GGD’s in Nederland.

  • Digitale ZorgKompas: dit is een online platform waar je vrijwel alle interventies en modules van de grote Nederlandse aanbieders van e-mental- healthprogramma’s met elkaar kunt vergelijken. Je kunt hier zoeken op type, toepassing, probleemgebieden, therapievormen, doelgroepen en functionaliteiten.

  • E-mental health in de huisartsenpraktijk: deze online toolkit is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en geeft een overzicht van het online aanbod voor de meest voorkomende psychische stoornissen en verslavingsproblemen (depressie, angststoornis en alcoholproblematiek) en van het daaraan gerelateerde klachtgerichte aanbod.

  • Mijn Voedingscentrum: dit is de website en app van het Voedingscentrum met hulp voor mensen om meer inzicht te krijgen in het eigen eetgedrag met onder andere ‘De Eetmeter’, ‘De BMI-meter’ en ‘De Caloriechecker’.

 

Afbeeldingen/modellen uit het boek

Afbeelding 9.1 Proces met zes fasen voor de inzet van online interventies 

Proces met zes fasen voor de inzet van online interventies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeelden van complete interventieprogramma’s die effectief zijn gebleken

  • Kleur je leven: is een behandelprogramma (app) om zelfstandig of onder begeleiding somberheid aan te pakken. Via verschillende lessen met filmpjes en praktische oefeningen kun je aan de slag om je gedrag en gedachtes te doorbreken. Ontwikkeld door Trimbos-instituut.

  • Online Zelfhulp Alcohol: met behulp van dit online programma kunnen deelnemers gratis en anoniem in enkele weken zelfstandig werken aan het veranderen van hun riskante alcohol gebruik. Onderdeel van Jellinek Online Zelfhulp.

Meer voorbeelden zijn te vinden via:

  • Loket gezondleven.nl: deze site met een grote interventiedatabase is opgezet en wordt beheerd door het RIVM Centrum Gezond Leven (cgl). De Interventiedatabase Gezond en Actief Leven geeft inzicht in het aanbod en de kwaliteit van leefstijlinterventies. Ook erkende online interventies zijn opgenomen in deze database.

  • Onlinehulpstempel: het Onlinehulpstempel beoordeelt of het online hulpaanbod voldoet aan technische en zorginhoudelijke standaarden. Daarnaast biedt het gebruikers de mogelijkheid hun mening te geven over het beoordeelde aanbod.

Klik hier voor literatuurlijst

<- Terug naar Inhoudsopgave e-Health handboek

 

eCare AdresWeb AdreseCare AdresWeb Mail02