Hoofdstuk 2

2) Een overzicht van de wereld van e-health 

(door Marc Coenen en Alexander Waringa)

2.1 Digitalisering van de werkwijze van cliënt en zorgverlener
2.2 Indeling op basis van drie pijlers: proces, gebruiker en technologie
2.3 Veelgebruikte e-healthtoepassingen 
2.4 Samenvatting

Links en achtergrondinformatie

 • Gamification: in dit filmpje is te zien hoe gebruik wordt gemaakt van eenvoudige gamificatie om mensen te verleiden tot meer lichaamsbeweging:  • SuperSaaS.nl is een online afsprakensysteem voor cliënten. Binnen het systeem zijn agenda’s beschikbaar, zodat een cliënt een afspraak kan inplannen op basis van de eigen beschikbaarheid en die van de zorgverlener.

Contact met cliënt via mail, chat of video:

 • MijnSpecialist.nl, sinds 1997 actief, en daarmee de eerste website in Nederland waar iedereen op snelle wijze, objectief en onafhankelijk uitleg kan krijgen over ziekte, diagnose of behandeling. Achter de site zit een medische staf van meer dan vijftig specialisten uit vrijwel alle medische disciplines.

 • Constamed.nl is een online en mobiel platform (met een app) dat zich richt op minder urgente medische vragen van patiënten. Het gaat om klachten waarvoor het in beginsel niet nodig is om naar een (huis)arts te gaan. 

Intercollegiale consultatie:

 • Doktr.nl biedt een consultatiemodule waarmee een zorgverlener andere zorgverleners gestructureerd kan bevragen, gekoppeld aan de casus van een cliënt.

E-diagnose

 • SkinVision is een app voor huidonderzoek. Met behulp van een algoritme dat abnormale groei herkent, geeft de app met een rode, oranje of groene rating aan of de gebruiker een arts moet bezoeken voor verder onderzoek.

E-dossier

 • MedMij.nl is een platform om meer grip te krijgen op de eigen gezondheidsgegevens. Op dit platform kan iedereen die dat wil zijn eigen gezondheidsgegevens samenbrengen, beheren en zelf bepalen met welke (zorg)dienstverleners deze gedeeld worden.

E-kwaliteit

 • DSM-5-Online.nl is het platform waar de complete digitale versie van de Nederlandse editie van het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5) beschikbaar is.

E-learning voor zorgverleners

 • CME-Online.nl is het platform van een aanbieder van een groot aantal onlinen cursussen voor zorgprofessionals. De meeste cursussen zijn geschikt voor de verplichte (her)registratie van diverse beroepsregisters.

E-monitoring via (zelf)meting

 • Oncokompas is een digitaal hulpmiddel dat ondersteuning biedt nadat bij iemand de diagnose kanker is gesteld. Door het invullen van een vragenlijst geeft Oncokompas inzicht in hoe iemand ervoor staat op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Oncokompas is een van de weinige e-health-hulpmiddelen die volledig worden vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars.

E-therapie via virtual reality:
In dit filmpje komt een cliënt aan het woord die uitleg geeft over therapie met hulp van virtual reality:

 

E-voorlichting 

 • Thuisarts.nl is een portal dat door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is ontwikkeld als reactie op de onstuimige groei van dokter Google. Het nhgbiedt daar betrouwbare en onafhankelijke informatie over gezondheid en ziekte.

 • Kijksluiter.nl is een bibliotheek met meer dan 1200 animatievideo’s waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een geneesmiddel in spreektaal wordt uitgelegd.

Klik hier voor literatuurlijst

<- Terug naar Inhoudsopgave e-Health handboek

 

eCare AdresWeb AdreseCare AdresWeb Mail02